RADIO-TELEVIZIJA ŠUMADIJA - ARANĐELOVAC - 034 723 886

Aranđelovčani izmeštali Trajanovu tablu

Aranđelovčani izmeštali Trajanovu tablu
Trajanova tabla

Inženjer Dragoslav Pavlović i Milorad Jovanović obišli su Trajanovu tablu u Đerdapskoj klisuri koju su, sa još 16 svojih kolega iz „Venčaca“ premestali od 1967. do 1969 godine.

Zbog izgradnje HE „Đerdap“ odlučeno je da se ovaj istorijski spomenik, da bi izbegao potapanje, podigne na novi potez, 21,5 metara iznad. Iza ove odluke tada je stao ceo državni vrh, SANU, a odluka da to izvedu vrsni monteri, kamenoresci, bravari „Venčaca“ doneta je zbog njihovog iskustva koje su stekli u premeštanju grobnica faraona , prilikom izgradnje Asuanske brane u Egiptu.
Pavlović i Jovanović nikada više nisu posetili mesto gde su skoro tri godine izvodili ovu, izuzetno komplikovanu građevinsku operaciju. Saznavši za njih, direktorka TO Kladovo, Nevenka Boldorac, pozvala ih je u posetu i obezbedila brod i svu potrebnu pomoć za obilazak Table. Značajnu pomoć u realizaciji posete pružio je i Milan Bogdanović, direktor „OMIA“ Venčac.
Tim povodom u Kladuvu su bili i predsednik opštine Arandjelovac Bojan Radović, Jelena Sujković, direktor TO, Dimitrije Jovanović, član OV , Dragan Todorović, direktor hotela Izvor i Zorica Ćiraković, direktor ekonomsko-ugostiteljske škole.

Tekst – Mikiša Mihailović           Trajanova tabla 2bmp          Trajanova tabla 3